skogslivskurs

Skogsliv

6-8 juni 2018
ons – fred

Back to basic

– det viktigaste du behöver kunna och veta för ett skogsliv.

Vad är det som gör oss till människor?
Bland annat förmågan att använda verktyg och med dem skapa andra verktyg – och förmågan att göra upp eld. Med kniven, yxan, sågen, handen och hjärnans kraft skapade våra förfäder ett liv i den Skandinaviska vildmarken. Skogen formade oss till de människor vi är idag.
I skogen sökte vi skydd, råmaterial till verktyg, ved, timmer och annat material till byggnationer, vi jagade, samlade bär och svamp…
Det är inte länge sen vi övergav skogen för ett ”modernt” liv.
Men vi är genetiskt anpassade för ett liv i skogen – inte för ett liv i soffan eller i stan!
Detta blir en rolig crash course i ”rewilding” med kunskap i överlevnad, ätliga växter, skog, hantverk, elduppgörning och knivhantering…

Aktiviteter: Du får lära dig olika örter för mat, medicin och andra ändamål.
Vi tittar på de olika trädslagen. Vad skiljer dem åt, hur används virket, vad annars kan man använda från trädet.
Vi vill också berätta om skogen i relation till gården, vår relation till skogen, hur vi tänker kring skogsbruk och lite om skogens fantastiska ekosystem. Av Håkan får du lära dig överlevnad och hur man hanterar kniv och yxa, hur vässar du kniven när den blivit slö….  Bli kung på att göra upp eld med olika förutsättningar och tekniker.

Priser

kostnad utan boende: 2900,-

kost & logi (2 nätter): från ca 2800,-

totalt: från 5700,- inkl kurskostnad, kost och logi.

Alla priser är /person och inklusive moms.

 

kurstider: 

dag 1 T dag 2 T dag 3
frukost   9-10   9-10
kurstider 15-18 10-18 10-15

 

Du kan boka våra kurser med eller utan övernattning. 
Men vi rekommenderar att du även bokar boende för att du verkligen ska få ut det mesta av din tid på Urnatur. För att bo i en liten enkel stuga i skogen är ju halva grejen.

boka själva kursen

Skicka ett mail till info@urnatur.se med ditt
fulla namn, adress, och telefonnummer

Glöm inte att skriva vilken kurs det gäller.
Vi kommer att skicka en faktura till dig.

boka mat och boende

Mat och boende  (naturnätter) bokar du separat från kursen.
Kolla kursens datum, gå till fliken ”boka” -”naturnätter” på hemsidan , välj 2 nätter och antal personer som du vill boka, och tryck på > ”sök”.
De lediga stugor som finns kommer då upp samt pris. Så klart kan du boka fler än 2 nätter om du vill. Här kommer du till bokningen. 

Maten
OBS: Ifall du bara bokar kurs utan övernattning så tar du med egen lunch.

Övriga deltagare som bor på Urnatur:
För att spara tid gör vi matsäck vid frukosten som vi tar med oss till lunchen (mackor, ägg, frukt). Vi fixar termos med te och kaffe och lite fika.

frukost & middag
Frukostbuffé ingår, samt ingredienser till en vegetarisk middag som du själv tillagar i utomhusköket nere vid sjön (för mer info läs om våra naturnätter).

kursledare

  • Håkan Strotz är jägmästare och instruktör i SÖS (svenska överlevnadssällskapet) och ägare av Urnatur. Håkan jobbar dagligen i skogen och med skogen. Han har bland annat byggt samtliga hus, stugor och trädhus i Urnaturs skogseremitage. Eld och trä är Håkans element, kniv och yxa hans redskap – och oxe hans stjärntecken!
  • Ulrika Krynitz är skogsbiolog, örtpedagog samt ägare av Urnatur. På denna kurs kommer Ulrika visa örter för mat och medicin.

”Var nöjd med allt som livet ger”