2023 erbjuder vi: 

naturbad

barkbröd

en guidad tur till paradiset

workshops med wildcraftedhome

lördagar 
29/04- 15/09
tid:
11.00-12.30
pris: 300,– 

3/6 2023
tid:
10.00 -17.00
pris: 1500,- 

torsdagar 
29/06- 05/08
tid:
11.00-12.30
pris: 300,- 

Look deep into nature, and you will understand everything better.

Albert Einstein

Förr var gården till för att försörja bondens familj med kött, spannmål, ved och andra nyttigheter. Småbrukandet och självhushållning ledde både till en kontinuitet och variation. Biologisk mångfald blev en biprodukt av gårdens skötsel som man inte ens reflekterade över. 

Idag ser livet väldigt annorlunda ut. De flesta som bor på en gård jobbar med något helt annat – gården sköts inte längre och växer igen. Ett av de stora problemen och resultatet av den ändrade skötseln av våra gårdar är förlusten av biologisk mångfald genom att skogar med lång kontinuitet avverkas, medan de öppna markerna växer igen. 

Idag måste vi medvetet sköta gården efter vissa principer som efterliknar gamla skötselmetoder för att åstadkomma och bevara en rik natur. 

Vi på Urnatur brinner för att förmedla hur du kan göra det – och varför det är så viktigt – och roligt! 

Med våra kurser, workshops och guidningar får du ut mer av din vistelse.
Hoppas vi kan sprida vår kunskap, motivation och fascination – Hoppas DU kommer :)

naturbad 

Under ett skogsbad tar man in naturen med alla sinnen.
I vårt ”naturbad”  vill jag förena kunskap och ett större sammanhang med en mera härligt sinnlig upplevelse och avslutande reflektion för en helhetsupplevelse i tid och rum.
Under varje naturbad möter du en ny växt! Först vill jag berätta om örten eller trädet. Vad hade den för betydelse för gården och bonden? Hur användes den? Jag kommer att prata om allt mellan himmel och jord – från urmedicin till klimatnytta…
Sen tar vi oss tid att lära känna växten mera på djupet och avslutar med en gemensam reflektion kring det mötet över en kopp örtte. 
Beroende på vilken växt vi ska möta kommer det att ingå en kort eller lite längre promenad. Ta med bra skor och kläder för att vara ute i i skog och mark. 
din guide: Ulrika Krynitz 
Inga förkunskaper krävs. 

datum: lördagar 
29. april- 15. september

tid: 11.00-12.30
pris: 300,- 

guidad tur till paradiset

Ett vackert kulturlandskap får man inte gratis, det ska erkännas. Det ligger enormt mycket tid och hårt arbete bakom. Daglig skötsel, slit och släp, år efter år – det är receptet. Men du kommer att belönas rikligt: Ängar med blommor och fjärilar i alla färger och kvittrande fåglar, vackra skogar med rikligt med svamp och egna små gömda smultronställen som bara du känner till. 

På Urnatur producerar vi biologisk mångfald. Följ med på en vandring genom markerna så ska vi berätta hur vi har gjort – och hur du kan göra för att skapa ditt paradis hemma på din gård. 

Vi kommer att gå ca 2-4 km längs både stig och väglös terräng. Ta med bra skor och kläder. 
din guide: Ulrika Krynitz eller Håkan Strotz 
Inga förkunskaper krävs. 

datum: 
torsdagar 
29/06- 05/08
tid: 11.00-12.30
pris: 300,- 

bark – en bortglömt resurs

Sällan tänker man på bark som en resurs. Och ännu mindre som en delikatess. Ändå har den varit så viktig! Dock har barken fått en stämpel av illasmakande nödföda under gamla tiders svältperioder.
Men nu får den sin revansch. Detta blir lite av nördarnas sammankomst. Vi kommer att visa hur man gör supergott och nyttigt barkmjöl av tallbark och bakar sedan barkbröd tillsammans. Vi avslutar dagen med kaffe/te och barkbrödsfika. Lunch tar du med själv. 
 
 
håller i dagen: Ulrika Krynitz och/eller Håkan Strotz
Inga förkunskaper krävs.

datum: 3/6 2023
tid: 10.00 -17.00
pris: 1500,- 

Ta tillfället och kombinera din vistelse på Urnatur med att gå kurs hos våra kära och skickliga grannar och hyresgäster, Raleigh & Oliver Klotzek från Tyskland och Kalifornien. Tilsammans driver de wild crafted home där de lär ut sina hantverkskunskaper. Nu har de satt ihop ett roligt och spännande utbud med olika kurser och workshops under 2023 :)
OBS: 
kurserna är på engelska och bokas direkt genom deras hemsida :  https://www.wildcraftedhome.com/workshops
instagram: https://www.instagram.com/wildcraftedworkshop/

FAQ

boka bara själva workshopen eller guidningen – här kommer du till bokningen  
 sök upp och välj datum i kalender och välj sedan ”1 dag”

boka boende – Här kommer du till bokningen av boendet. När du har bokat boendet kan du välja till workshops och guidningar.

kurser & workshops

Du kan boka våra workshops med eller utan övernattning. 
Men vi rekommenderar förstås att du även bokar boende för att du verkligen ska få ut det mesta av din tid på Urnatur – för att bo i en liten enkel stuga i skogen är ju liksom halva grejen…

OBS: Ifall du bara bokar kurs utan övernattning så tar du med egen lunch om inte annat är angivet i kursbeskrivningen.

Övriga deltagare som bor på Urnatur gör egen matsäck vid frukosten som vi tar med oss till lunchen (mackor, ägg, frukt).

Vi fixar termos med te och kaffe och lite fika till alla deltagare.

Samling är alltid vid Urnaturs parkering. Kom i tid :)

Övrigt

  • Ta med sköna lediga tåliga varma kläder att vara i skogen med. Regnkläder att dra över. Vi är utomhus för det mesta. Bra skor för dåligt väder. Sittunderlag om du har, anteckningsblock
  • Våra kurser och retreater genomförs både på engelska och svenska om vi har utländska deltagare.
  • om inget annat anges är kurserna anpassade för vuxna. Hör gärna med oss innan du bokar om du vill ta med barn.

kortare guidade turer

Du kan boka våra guidningar med eller utan övernattning. 

Samling är alltid vid Urnaturs parkering. Kom i tid :)