När är bästa tiden att komma till Urnatur?

Det är en fråga vi ofta får. Svaret är: Alltid!
Faktiskt! Varje årstid har sin tjusning.
Att vi inte öppnar våra naturnätter tidigare och har öppet längre på hösten hänger endast ihop med att det kan bli kallt om nätterna och då fryser vattnet i ledningarna i värsta fall – ledningar spricker och så sprutar det vatten hejvilt :(
Visst – man kan aldrig förutse hur vädret blir. Alla månader kan bli både kalla eller varma, torra eller regniga, blåsiga eller vindstilla. Kanske är just det också en del av charmen – att man inte vet, att man inte kan styra över det.

Men vissa saker återkommer med en orubblig tveklöshet.
Att uppleva årstidernas är att leva. Ingen vill idag bli ”bonde”. Usch. Men jag önskade verkligen fler kunde få uppleva den fascination, glädje och inte minst stolthet av vara en del av naturens kretslopp. Välkommen :)

 maj

Nu är vårens vilda primörer som finast – dags för en vårkur kanske? Marken är täckt med vitsippor och luften är fylld med fågelkvitter. En magisk och livsbejakande tid. Man kan verkligen efterleva Karin Boyes – ”Ja, visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”.
Man vill liksom stanna tiden och hinna njuta så man hinner missar en enda blomma. Medan vi nu måste gräva, så, sätta potatis och rensa ogräs i trädgårdslandet finns det massor där ute som det bara är att plocka – helt gratis! Nu är det dags att skörda ramslök, nässlor, kirskål och många andra vilda örter. Några rotfrukter, som t ex potatis, jordärtskockor och palsternacka, som överlevt vintern i jorden eller jordkällaren kan det fortfarande finnas. Rabarbern är den första ”frukt” vi kan skörda i trädgården.
Fåren med sina lamm har fått komma ut på grönbete. Det första trädet som börjar slå ut är björken – det är bland annat därför den hade en sån symbolisk betydelse förr som livets träd. Sen avlöser trädens blomningar  varandra.  Först står de vilda körsbärsträden i blom i sin vita vackra skrud, därefter de skära äppelblommorna. Eller varför inte sätta en skylt på dörren i slutet på maj hemma  ”stängt mellan hägg och syren” och passa på att komma hit då våren är som ljuvligast?  

 juni

Det massiva fågelkvittret har lagt sig något. Många fåglar ligger nu på sina ägg. Nu kan man höra tranor, göken och rördrommen. Naturen är helt sjukt grön och saftig. Allt växer nu så det knakar. En energi som växterna har hållit inne med under en lång vinter formligen exploderar. På gården betyder juni ogräsrensning, gräsklippning och höskörd. Gräs i kubik – som en enda kapplöpning. Inte konstigt att det växer så mycket när dessutom dagarna är så långa så det knappt blir mörkt på natten. De långa dagarna (och kalla nätterna) bidrar till att våra frukter och bär blir så fantastiskt goda – smakrika och söta. De första vilda bären som mognar är smultron. Uppe i skogen kan det finnas gott om dem vissa år. Midsommar är årets längsta dag och kortaste natt. Därefter börjar dagarna återigen bli kortare.
Tackorna är nöjda och går med sina lamm och skrotar på våra beten. Hela detta urgamla kulturlandskap vi har här är helt beroende av att det finns betande djur. Utan dem skulle beteshagarna och ängarna snart växa igen helt. Både blommorna och ekarna skulle på sikt förträngas av skogen.  

 juli

  De finaste slåtterängarna slår vi inte förrän i juli när blommornas fröer är mogna och kan fröa av sig. Nu kan vi äntligen börja skörda av alla härliga färska grönsaker i trädgårdslandet: färskpotatis, lök, rödbetor, mangold, squash, tomater, gurka,mm Till frukost serveras vinbär från trädgården och vindruvor från växthuset.
Det är en fantastisk känsla att lag till en middag över den öppna elden med bara egenodlade grönsaker och örter. Med så fina och färska råvaror kan man svårligen misslyckas med maten :)
Förhoppningsvis är vattnet härligt för att bada nu. Passa på att ta ett morgondopp eller kvällsdopp också.
På kvällen kanske det är helt vindstilla – ta då en tur ut med kanoten och njut av kvällssolen eller ligga och gunga i hängmattan. I skogen kan man hitta vildhallon och runt gården vilda körsbär. Körsbären kan vara svåra att nå och är ganska små – det finns både sura och söta. Ett litet projekt om man vill plocka till efterrätten kanske- vi kan visa var de finns. Det finns även blåbär, men det är inte den bästa blåbärsskogen just här.  

 augusti

  Dagarna börjar bli märkbart kortare. Men sommarkvällarna kan fortfarande vara ljumma och härliga och vattnet är fortfarande varmt en bra bit in i augusti. Passa på att göra långa simturer innan det blir för kallt. Trädgården dignar nu av allt möjligt som ska skördas. Nu börjar pumparna växa till sig och störbönorna. Vi brukar hamla en del askar nu i augusti. Lövet lägger vi på tork i ladugården – det är det bästa fåren vet att mumsa på på vintern och det sägs vara bra mot parasiter. I början på augusti är det också dags att sära de busiga bagglammen som nu börjar bli könsmogna från sina mammor och systrar. I slutet på augusti börjar löven också redan få lite höstfärger. Om det inte har varit snustorrt de senaste veckorna finns det nu gott om svamp i skogen. Här finns en hel del kremlor, kantareller och trattkantareller – och även fler för de svampkunniga…
Är det lite regnigt och blött ute? Bingo: Skogen med sin mossa och lavar är aldrig så vacker som efter att det regnat! Mossorna formligen lyser – titta lite extra nära på dem och du upptäcker en helt ny värld!  

 september

  Nu börjar löven bli ordentligt gula, Så himla vackert! Asparna och björkarna kan lysa som eldsvådor i kvällsljuset. Det har börjat bli kallare och man kan känna den rena friska höstluften. Fåren går nu och efterbetar vallarna. På skogspromenaden kan man hitta svamp till kvällsmaten. Stekta kantareller är ju inte fy skam!  På gården försöker vi hinna med att mjölksyra grönsaker så vi har god surkål, kimchi och annat till vintern. Det tar tid – men när det väl är klart har man sen vinterns goda och nyttiga ”snabbmat” klar.
Nu kanske man tillbringar mera tid inne i stugan. Njuter av att elden i kaminen snart sprider en mysig värme i stugan – tid för kura skymning! Man behöver inte hitta på så mycket – det är skönt att bara sitta och filosofera vid brasan och i lyktans sken och som jag säger – äntligen ta sig tid att tänka färdigt tankar man har. Ensam eller tillsammans med någon.