egenretreat med skogsbad enligt Urnatur

var tyst

 

 

 

gå långsamt

 

 

 

tänk mindre

känn efter

När man kommer till skogseremitaget här på Urnatur upplever många en liknande effekt som vid ett skogsbad eller en retreat.
Redan efter första dygnet minskar vardagens stress och man har kommit närmare naturens lugna puls. Detta bara genom att bo i våra enkla stugor i skogen, känna skogsdofterna, lyssna på fåglarna, promenera i skog och mark, tända en brasa i kaminen eller utomhusköket…

Om du vill förstärka just den effekten ytterligare så erbjuder vi ibland guidade skogsbadsretreater på Urnatur.

Men du kan också lägga upp en helt egen retreat närhelst det går att boka våra naturnätter.

Här följer lite tankar och tips om hur du då kan gå tillväga. Men kort lite historia :)

Att dra sig undan ett tag, gärna i ensamhet, för eftersinning i tystnad och med tid för eftertanke är ingen ny ”uppfinning”.
Denna tänkvärda text nedan, skriven på 1200-talet, snubblade jag över för ett tag sedan. Och den känns verkligen dagsaktuell. Texten är skriven av

Albertus Magnus (1200-1280), tysk katolsk biskop samt doctor universalus /doctor expertus:

”så som man måste tvätta kroppen då och då – utvändigt med tvål och vatten, invändigt med fasta, fruktdagar och renande örter, så behöver även själen en regelbunden rening:

Våra invanda tankemönster behöver brytas, stillas och byggas upp nytt från grunden. Detta är endast möjligt genom att dra sig undan den vardagliga miljön. Minst två gånger om året.

Man måste vara ensam med sig själv, frigjord av vardagens sorger, men även fri från vanorna, en normala umgänge och omgivning så att man kan hitta till sig själv utan påverkan utifrån.

Var lugn! Rädslan och ensamheten kommer att kasta sig på dig med våld. Du kanske kommer att bli mycket förskräckt. Men så måste det vara för att glädje och tillförsikt ska kunna växa – på nytt och ur nya friska rötter.
Redan efter två till tre dagar känner du dig befriad från en enorm last. Och då stillas dina tankar och blir viktiga. …

Vare sig om du kommer själv eller om du väljer att komma med någon vän/partner så bör du/ni båda från första början vara helt överens om att det ska vara en retreat och inte en semester! Det är bra att sätta sig själv (och varandra) några regler.

fördelarna med en retreat

Efter en lyckad retreat är du helt enkelt mera utvilad med laddade batterier, kry, klarare i knoppen och glad.
Delvis tycker jag att texten från 1200-talet är en bra beskrivning: En rening av själen!
En retreat hjälper dig att kunna dra sig tillbaka (= retreat), vilket kan vara svårt i hemmiljön där man snabbt hamnar tillbaks i gamla vanor, förväntningar osv. För de flesta kan de vara mycket lättare att bryta med gamla vanor i en helt ny och stimulerande miljö.
Är man inte redan van vid att meditera kan det vara svårt att göra det på egen hand. Därför är Urnaturs fina skogsmiljö (skogseremitaget) så idealiskt – här kan man istället skogsbada – och få samma effekter som vid en meditation. Att skogsbada är mycket enklare och känns ofta mera givande än att försöka att meditera när man har huvudet full av tankar. På en retreat kan du släppa alla roller, som mor, far, syster, make, vän, älskare, kollega, anställd, chef – och känna efter vem du är bakom alla dessa roller du spelar. Skogseremitaget blir då också en frizon där du inte behöver vara rädd att bli avbruten och störd i denna process …
Däremot är det viktigt att du informerar några viktiga personer innan att du inte kommer att vara nåbar under denna period!

några praktiska tips

Avstå under retreaten om möjligt helt från:

  • alla former av berusningsmedel (droger, cigaretter, alkohol…)!!!
  • internet och sociala medier
  • telefon (inklusive textande, fotografering och sociala medier)
  • TV eller videospel
  1. Välj en lätt kost under retreattiden. Avstå gärna från kött, socker, kaffe och alkohol. Vänj gärna av dig t ex från kaffet några dagar innan så du inte behöver lida av huvudvärk utan kan njuta av skogsbadeffekterna fullt ut i din rena och lätta kropp.
  2. tillåt dig själv att ha tråkigt!
    Att ha tråkigt är ett bra tecken på att din hjärna går på högvarv och arbetar hela tiden. Då är ett skogsbad precis vad du behöver: hjärnstammen blir aktiverad av alla sinnesintryck medan din tänkande och logiska del av hjärnan får vila. Därför är det också bra att inte ta med annat som distraherar, som t ex böcker, musik. Du kanske gärna tecknar eller är ute och springer eller har en annan favoritsysselsättning – avstå även från det!
  3. om detta är din första retreat sätt inte målen för högt. Tänk på att du inte ska plåga dig genom detta och att det inte är en tävling… Då är det bättre att t ex ta en liten kopp kaffe än att ge upp! Denna självretreat är ett bidrag till din friskvård.

vad är ett skogsbad?

Ett skogsbad är ett sätt att bada i sinnesintrycken i naturen.

Det vill säga det har ingenting med ett fysiskt bad i vatten att göra!
Rent genetiskt är skogen vårt hem. Här utvecklades vi en gång i tiden och under väldigt lång tid var denna miljö vårt naturliga hem – och hjärnan kan därför fortfarande spontant känna sig hemma här och slappna av. Den tar in och sorterar alla sinnesintryck i vår primitivaste del av hjärnan som har med ren överlevnad att göra. Genom att fokusera på skogens dofter, ljud, smaker, känsel- och synintryck kan vi både känna en glädje och avslappning – och har lättare att släppa tankar på annat som annars tar upp hela vår fokus.

Skogseremitaget och skogsbadsområdet

Skogseremitaget är ett område här i skogen där stugorna för övernattning finns. Här finns ingen wifi, internet eller elektricitet. Idén från början var att det skulle bli en plats för vila och eftertanke i skogen. Back to Basic och hitta ”våra rötter” i skogen. Intill skogseremitaget har vi ett skogsbadsområde och härliga promenadslingor där du kan vara helt ostörd. Området vid sjön där våra gäster lagar mat ingår inte i skogsbadsområdet och där kan man bryta tystnaden för en liten stund – om man vill.

Detta kan du ha i åtanke när du bokar våra naturnätter och din ambition är att göra det för rehabilitering eller friskvård. Må bättre helt enkelt.