boka stuga

naturnätter – detta ingår:

– övernattning 2 nätter i stuga eller trädhus med sköna sängar, lakan & handdukar 
– 2x god frukostbuffé i plåtslottet med egenbakat surdegsbröd, chaga och mycket annat smått & gott
– ingredienser till 2x vegetarisk middag (dag 1 och 2) samt 1x lunch (dag 2) som tillagas i utomhusköket 
– tillgång till vårt skogsbadsområde, skogslekplats och egen vandringsled
– tillgång till badplats, kanoter, cyklar och SUP-brädor
– vedeldad bastu vid sjö

Check in- dagar & datum med 2 övernattningar 2024:
05/03 – 06/09    fredag 

06/26 – 08/11    måndag, onsdag, fredag 
08/12 – 09/15     fredag

Hur bokar jag?
Här kommer du direkt in på vår bokningssida. Inne på bokningssidan väljer du ”paket & erbjudanden”. Gå in på aktuellt datum du vill kolla och välj antal nätter samt antal personer/stugor. Då kommer det upp förslag på lediga stugor, samt pris. Vissa helger kanske vi har lagt upp något retreat eller event – då kommer det att komma upp som alternativ. Det vi kallar för naturnätter är vårt vanliga basalternativ som man tidigare bokade genom att välja ”boka stuga”. Vi har valt att göra om det till ett paket för att kunna vara mera tydlig med att det ingår så mycket mer än bara en övernattning och frukost.

Vad ingår?
Helpension med frukostbuffet i plåtslottet och middag i utomhusköket. samt mellanliggande luncherna med samma princip. Bo i genuina handtimrade stugor eller trädhus i en underbar miljö. Gammal bondeskog, uråldrigt kulturlandskap med betande djur och skogssjö… Frukostbuffet med ägg från egna höns och hembakat bröd, tillgång till bastu och kanoter. I utomhusköket kommer vi att bulla upp med ekologiska ingredienser till en vegetarisk middag. När- och härodlade grönsaker, kryddor och övrigt som kan tänkas behövas kommer att finnas där. Här kan man laga lunch och middag över öppen eld. En härlig känsla! Du får själv laga till maten i utomhusköket, bestämmer själv vad du vill tillaga och när. Köket ligger bara ett stenkast från sjön, bastun och badbryggan. Kanske har du tur och får tag i fisk i sjön (ta med eget metspö) eller hittar kantareller i skogen?

Här finns mycket att göra & utforska: från att göra utflykter eller bara hänga vid bryggan och ta ett dopp eller ta en tur med kanoten. Basta kan du göra när som helst i bastun vid sjön – det är bara att elda… …eller kanske vill du bara ligga hängmattan med en bra bok eller prova på att skogsbada i vårt nya skogsbadsområde…  
Du har också tillgång till hela området från skog till sjö. Plocka smultron, fiska, klyv ved, vakta elden, bada, paddla kanot eller SUP-bräda (stand up paddle board)…

Priser 
Priserna varierar beroende på vilken stuga du vill boka. Normalpris inkl helpension (se ovan) är endast ca 1600,-/p och natt. Priset är lite högre i  trädhusen och lägre i övriga stugor och ifall ni är fler än 2p/stuga.
Gör en provbokning online så ser du tillgänglighet på de olika stugorna samt pris!

Kan vi välja stuga vid bokningen?
Javisst! I kalendern väljer du först ankomst- och sedan avresedatum. Du väljer också hur många stugor du behöver. Om ni är fyra vuxna till exempel kan du till exempel välja antingen en stuga för fyra personer eller två stugor med två personer i varje stuga. Glöm inte att klicka på ”sök”. Är du osäker vilken stuga du ska välja så kan du läsa mera om de olika alternativen på hemsidan eller genom att  klicka på stugans namn – en länk som leder till en liten beskrivning och bild.

Vi är en familj på fem personer
Om det yngsta barnet är högst 14 år kan ni nu boka för fem personer i Gläntan. Gläntan har fyra sängplatser. Så: boka Gläntan för fyra personer och under tillval bokas en extra madrass till det tredje barnet. Allt som ingår för de övriga personer i bokningen ingår även för den 5:te personen, dvs mat, lakan, handduk…
Det andra alternativet är att boka lilla + stora kråkslottet tillsamman. Det blir lite rymligare och passar en familj med lite större barn :)

Maten / utomhus-köket
När du bokar in dig för sommarboendet har du också tillgång till vårt utomhuskök som ligger alldeles vid sjön. Här finns allt du behöver för att laga mat utomhus. Det finns en liten grill, flera muurikka – hällar, kastruller, stekpanna, dricksvatten, glas, tallrikar & bestick, torr ved, kyl. Du kan antingen göra upp en eld inne i köket eller var som helst där det finns en eldstad nere vid sjön. Men det finns också gasolspis och gasugn. Råvaror till en vegetarisk middag finns – du/ni behöver inte ta med något! Kryddor, olja, kylvaror, pasta, linser, bönor…och därtill dagens skörd från trädgårdslandet. Allt ekologiskt så långt det bara går förstås! Du kan även låna korg och termos om du vill göra en utflykt och ordna en picknick.
OBS: Konceptet är vegetariskt, men väl på plats kan du sedan (i mån av tillgång) köpa till lammkött från gården (filé, färs, grytbitar). Vi har fullständiga rättigheter och erbjuder gärna även vin eller öl till er måltid. Nytt är att vi nu även har ett litet urval naturviner du kan köpa till. Ett naturvin är ett vin helt utan tillsatser, dvs att allt socker, jäst, färg, smak kommer från druvan och inget annat!
 
Stanna 1 natt? 
Vi ser oss själva som en retreat och upplevelse snarare än ett hotell för genomresande. För att komma ner i varv och för att hinna ta in och ta del/uppleva det som finns här är vår erfarenhet (och våra gästers återkoppling) att en natt är för lite.
Från år 2020 har vi därför gjort den ändringen att du måste boka 2 eller 4 nätter.  Med tanke på din resan hit samt tvätt och transport av lakan så är detta mera hållbart för miljön men också för oss på Urnatur som får tid att hinna med lite annat. Men framförallt får du som gäst en bättre upplevelse när du inte behöver ”skynda dig att varva ner” som en gäst så bra uttryckte sig…
 
Kan man ta med barn? Barn älskar att vara här! Ofta vill dom inte åka hem… För det finns ju inget bättre än att göra upp en eld och sedan sitta vid elden och kanske även laga mat över den öppna elden. Eller plocka svamp eller bär i skogen och fiska. Klappa hunden, hälsa på de roliga hönsen, ta ett bad i sjön eller en tur ut med båten är annat man kan göra. Eller leta reda på sockerdricksträdet och har du tur kanske det är årstid för sockerdricka… Gläntan, mosstemplet och vargkåtan samt kråkslottet lämpar sig för en familj. Här har vi också rabatterade priser för barnen!
 
Kan man laga mat i stugorna? Nej! Det går inte / är inte tillåtet att laga mat i stugorna!
 
Vad behöver jag ta med mig? Inte mycket faktiskt! Tandborste, badkläder, bra skor och friluftskläder så du kan gå genom blött gräs eller skogsmark och sitta vid en rökig brasa. För säkerhets skull en regnjacka och en varm tröja. Andra bra att ha saker: fiskespö, ficklampa, tofflor, anteckningsbok, en bra bok att läsa, kamera… Uppe i skogen, dvs skogseremitaget, finns ingen el. Däremot finns det både eluttag och tillgång till internet i plåtslottet, vårt samlingshus vid sjön.
 
Toaletter, duschar och bastu – så funkar det
Det finns flera urinseparerande toaletter i skogen samt ett nere vid sjön. De funkar som vanliga utedass förutom att killar måste sätta sig ner när de kissar så kisset hamnar i rätt avdelning. Allt annat än kiss ska hamna i det bakre hålet. Föräldrar med mindre barn måste hjälpa barnen så de hamnar tillräckligt långt bak! Kisset använder vi senare för att gödsla vallarna med (där vi tar hö/vinterfoder till våra får). Det fasta komposteras sedan men används inte för odling!
Det finns tre duschar med soluppvärmt vatten vid badhuset i skogen. Backup med gasol i två av dem om solen inte skiner :)
Bastun vid sjön får ni använda när och hur mycket ni vill. Helt underbar att kasta sig i sjön efteråt :)
Se bara till att andra gäster också får tillgång till bastun! En del gäster kanske är blygare än andra.
OBS: bastun och badtunnan i skogen ingår ej när man bokar en naturnatt! De används endast vid gruppbokningar, konferenser och skogsnätter. Detta pga olika praktiska skäl, bl a  för att undvika att vattnet tar slut i badhusets duschar.

Kan man beställa bara b&b
Nej tyvärr inte. Av två anledningar: Att bo i skogseremitaget är en upplevelse och inget hotell. Vi har ingen reception i vanlig bemärkelse och kommer man senare än kl. 17.00 så missar man genomgången av hur allt fungerar här och ni kanske har svårt att hitta vart ni ska ta vägen. Er upplevelse av Urnatur blir inte den bästa och för oss blir det mycket extra passning.

Tider:
Ankomst och Avresa 
Check in: 15.00-17.00
Check out: senast 11.00

obs: Samling med genomgång/information vid utomhusköket vid sjön kl.17.00 ankomstdagen

Kommer du sista minuten? Om jag inte ser att ni kommit så är jag troligen nere i utomhusköket och förbereder med dagens skörd av nya grönsaker… Gå från parkeringen ner mot sjön och håll vänster så kommer du till utomusköket. 

Frukost Frukost serveras 9.00-10.00 nere vid sjön i plåtslottet.

Butik och utcheckning  Butiken är öppen efter frukost utcheckningsdagen vid intresse. I butiken finns lammskinn och garn från våra egna djur, textilier och design från vår egen textilkollektion samt lite smått och gått som är bra att ha för ett enkelt stugliv. Här eller vid frukosten (utcheckningsdagen) betalar du också eventuella ”extras” vid utcheckningen som öl, vin och kött. Stugnyckeln lämnas i dörren.

Vad finns det att göra? Känn dig som hemma. Strosa genom skogen, njut av de unika kulturmiljöerna med flera km gärdesgård, stora stenrösen, slåtterärngar och artrika betesmarker där våra pälsfår betar… Ta ett dopp i sjön, låna någon av våra kanoter för en liten tur på Visjön. Elda i bastun för att bada bastu elda i utomhusköket för att laga mat till lunch eller middag – eller bara för att göra upp en mysig brasa för att sitta vid i kvällssolen.

allergier / hundar & husdjur Vi har ofta fått frågan ifall man kan ta med sig hunden till Urnatur. Ja, det går om du bokar mosstemplet eller skogskojan/pilgrimsstugan.
Hundallergiska personer bör därför inte boka in sig i mosstemplet eller skogskojan.
Övriga stugor är fria från djurhår.
OBS: Vi har duntäcken och dunkuddar i alla stugor. Katter är inte tillåtna i några stugor/lokaler.

Observera att hund inte är tillåtna i övriga stugor eller lokaler. Vissa riktlinjer gäller för dig som tar med dig hund:
– hunden måste vara kopplad. 
– hunden får inte tas med in i plåtslottet, utomhusköket eller andra lokaler. 
– vi avråder starkt från att ta med sig hunden in i några av våra marker där det går betesdjur.

Andra tips att göra i nära omgivningen: 

– Det finns många fina små naturreservat i kommunen. Vi tipsar gärna och tillhandahåller broschyrer och kartor. 
– Tåkern är en världsberömd fågelsjö. Av Gert Wingårdh designade vassklädda nybyggda naturum Tåkern har en fin utställning som även är rolig för barn. 
– Vättern med sitt djupa kalla kristallklara vatten samt Omberg och Alvastra klosterruin ligger inom cykelavstånd. 
– Omberg, Visingsö, Gränna och Vadstena ligger inom en radie av 30km och är mysiga utflyktsmål. 
– Östgötaleden passerar Urnatur – packa din ryggsäck och gå på tur genom det Östgötska landskapet med mål eller utgångspunkt Urnatur. 
– http://www.vatternevent.se/ erbjuder kajaking på Vättern och höghöjdsbana/zipline på Omberg! 
– Området här är kanonfin för cykelturer 
– turistbyrån i Hästholmen hyr ut några elcyklar – men det kan vara en bra att boka dem god tid i förväg!