naturnätter

naturnätter

maj – september 2020

detta ingår:

– övernattning 2 nätterstuga med sköna sängar & handdukar
– vedeldad bastu vid sjön
– ingredienser till 2x vegetarisk middag samt 1x lunch som tillagas i utomhusköket (lammkött från gården kan köpas till om så önskas)
– tillgång till vårt skogsbadsområde
– tillgång till badplats, kanoter, cyklar och SUP-brädor
– god frukostbuffé med egenbakat surdegsbröd, chaga och mycket annat smått & gott

– 10% rabatt om du bokar fyra eller sex nätter

 

trädhus

Under våra naturnätter blir du vår gäst här på gården och tar del på ett annat sätt –  på sätt och vis gör du stället till ditt eget under din vistelse

Vad ingår? Helpension med frukostbuffet i plåtslottet och middag i utomhusköket. Bo i genuina handtimrade stugor eller trädhus i en underbar miljö. Gammal bondeskog, uråldrigt kulturlandskap med betande djur och skogssjö… Frukostbuffet med ägg från egna höns och hembakat bröd, tillgång till bastu och kanoter. I utomhusköket kommer vi att bulla upp med ekologiska ingredienser till en vegetarisk middag. När- och härodlade grönsaker, kryddor och övrigt som kan tänkas behövas kommer att finnas där. Här kan man laga lunch och middag över öppen eld. En härlig känsla! Du får själv laga till maten i utomhusköket, bestämmer själv vad du vill tillaga och när. Köket ligger bara ett stenkast från sjön, bastun och badbryggan. Kanske har du tur och får tag i fisk i sjön eller hittar kantareller i skogen?

Här finns mycket att göra & utforska: från att göra utflykter eller bara hänga vid bryggan och ta ett dopp eller ta en tur med kanoten. Basta kan du göra när som helst i bastun vid sjön – det är bara att elda… …eller kanske vill du bara ligga hängmattan med en bra bok eller prova på att skogsbada i vårt nya skogsbadsområde… Ta med eget metspö om du har. Du har också tillgång till hela området från skog till sjö. Plocka smultron, fiska, klyv ved, vakta elden, bada, paddla kanot eller SUP-bräda (stand up paddle board)…

Priser normalpris 1500,-/p och natt inkl helpension. Priserna varierar beroende på vilken stuga du vill boka. Mer i  trädhusen –  mindre ifall ni är fler än 2p/stuga eller om ni bokar flera nätter. Gör en provbokning online så ser du tillgänglighet på de olika stugorna samt pris!

Kan vi välja stuga vid bokningen? Javisst! I kalendern väljer du först ankomst- och sedan avresedatum. Du väljer också hur många stugor du behöver. Om ni är fyra vuxna till exempel kan du till exempel välja antingen en stuga för fyra personer eller två stugor med två personer i varje stuga. Glöm inte att klicka på ”sök”. Är du osäker vilken stuga du ska välja så kan du läsa mera om de olika alternativen på hemsidan eller genom att  klicka på stugans namn – en länk som leder till en liten beskrivning och bild.

vi är en familj på fem personer Nya trädhuset har plats för upp till sex personer! Kåtorna och gläntan har fyra sängplatser var. Ta gärna kontakt med oss så kan vi se hur vi kan lösa det.

Maten / utomhus-köket När du bokar in dig för sommarboendet har du också tillgång till vårt utomhuskök som ligger alldeles vid sjön. Här finns allt du behöver för att laga mat utomhus. Det finns en liten grill, flera muurikka – hällar, kastruller, stekpanna, dricksvatten, glas, tallrikar & bestick, torr ved, kyl. Du kan antingen göra upp en eld inne i köket eller var som helst där det finns en eldstad nere vid sjön. Men det finns också gasolspis och gasugn. Råvaror till en vegetarisk middag finns – du/ni behöver inte ta med något! Kryddor, olja, kylvaror, pasta, linser, bönor…och därtill dagens skörd från trädgårdslandet. Allt ekologiskt så långt det bara går förstås! Du kan även låna korg och termos om du vill göra en utflykt och ordna en picknick. OBS: Konceptet är vegetariskt, men väl på plats kan du sedan (i mån av tillgång) köpa till lammkött från gården (filé, färs, grytbitar). Vi har fullständiga rättigheter och erbjuder gärna även vin eller öl till er måltid. Nytt är att vi nu även har ett litet urval spännande naturviner du kan köpa till. Ett naturvin är ett vin helt utan tillsatser, dvs att allt socker, jäst, färg, smak kommer från druvan och inget annat!
Kan man ta med barn? Barn älskar att vara här! Ofta vill dom inte åka hem… För det finns ju inget bättre än att göra upp en eld och sedan sitta vid elden och kanske även laga mat över den öppna elden. Eller plocka svamp eller bär i skogen och fiska. Klappa hunden, hälsa på de roliga hönsen, ta ett bad i sjön eller en tur ut med båten är annat man kan göra. Eller leta reda på sockerdricksträdet och har du tur kanske det är årstid för sockerdricka… Gläntan, mosstemplet och vargkåtan samt kråkslottet lämpar sig för en familj. Här har vi också rabatterade priser för barnen!
Kan man laga mat i stugorna? Nej! Det går inte / är inte tillåtet att laga mat i stugorna!
Vad behöver jag ta med mig? Inte mycket faktiskt! Tandborste, badkläder, bra skor och friluftskläder så du kan gå genom blött gräs eller skogsmark och sitta vid en rökig brasa. För säkerhets skull en regnjacka och en varm tröja. Andra bra att ha saker: fiskespö, ficklampa, tofflor, anteckningsbok, en bra bok att läsa, kamera… Uppe i skogen, dvs skogseremitaget, finns ingen el. Däremot finns det både eluttag och tillgång till internet i plåtslottet, vårt samlingshus vid sjön.
Toaletter, duschar och bastu – så funkar det Det finns flera urinseparerande toaletter i skogen samt ett nere vid sjön. De funkar som vanliga utedass förutom att killar måste sätta sig ner när de kissar så kisset hamnar i rätt avdelning. Allt annat än kiss ska hamna i det bakre hålet. Föräldrar med mindre barn måste hjälpa barnen så de hamnar tillräckligt långt bak! Kisset använder vi senare för att gödsla vallarna med (där vi tar hö/vinterfoder till våra får). Det fasta komposteras sedan men används inte för odling! Det finns tre duschar med soluppvärmt vatten vid badhuset i skogen. Backup med gasol i två av dem om solen inte skiner :) Bastun vid sjön får ni använda när och hur mycket ni vill. Helt underbar att kasta sig in i sjön efteråt :) Se bara till att andra gäster också får tillgång till bastun! En del gäster kanske är blygare än andra. OBS: bastun och badtunnan i skogen ingår ej när man bokar en naturnatt! De används endast vid gruppbokningar, konferenser och skogsnätter. Detta pga olika praktiska skäl, bl a  för att undvika att vattnet tar slut i badhusets duschar.

Kan man beställa bara b&b Nej tyvärr inte. Av två anledningar: Att bo i skogseremitaget är en upplevelse och inget hotell. Vi har ingen reception i vanlig bemärkelse och kommer man senare än kl. 17.00 så missar man genomgången av hur allt fungerar här och ni kanske har svårt att hitta vart ni ska ta vägen. Er upplevelse av Urnatur blir inte den bästa och för oss blir det mycket extra passning.

Tider: Ankomst och Avresa Check in: 15.00-17.00 Check out: 11.00

Samling med genomgång/information vid utomhusköket vid sjön kl.17.00 för nyanlända gäster

Frukost Frukost serveras 9.00-10.00 nere vid sjön i plåtslottet.

Butik och utcheckning  Butiken är öppen vid efterfrågan mellan 10.00-11.00. I butiken finns lammskinn och garn från våra egna djur, textilier och design från vår egen textilkollektion samt lite smått och gått som är bra att ha för ett enkelt stugliv. Här betalar du också eventuella ”extras” vid utcheckningen som öl, vin och kött.

allergier / hundar & husdjur Tyvärr tillåter vi inga hundar eller andra husdjur i stugorna. Undantag: I mosstemplet kan man boka med hund. Hunden är inte tillåten i övriga hus. Hundallergiska personer bör därför inte boka in sig i mosstemplet. Övriga stugor är fria från djurhår. OBS: Vi har duntäcken och dunkuddar i alla stugor.

Vad finns det att göra? Känn dig som hemma. Strosa genom skogen, njut av de unika kulturmiljöerna med flera km gärdesgård, stora stenrösen, slåtterärngar och artrika betesmarker där våra pälsfår betar… Ta ett dopp i sjön, låna någon av våra kanoter för en liten tur på Visjön. Elda i bastun för att bada bastu elda i utomhusköket för att laga mat till lunch eller middag – eller bara för att göra upp en mysig brasa för att sitta vid i kvällssolen.

Andra tips att göra i nära omgivningen: – Det finns många fina små naturreservat i kommunen. Vi tipsar gärna och tillhandahåller broschyrer och kartor. – Tåkern är en världsberömd fågelsjö. Av Gert Wingårdh designade vassklädda nybyggda naturum Tåkern har en fin utställning som även är rolig för barn. – Vättern med sitt djupa kalla kristallklara vatten samt Omberg och Alvastra klosterruin ligger inom cykelavstånd. – Omberg, Visingsö, Gränna och Vadstena ligger inom en radie av 30km och är mysiga utflyktsmål. – Östgötaleden passerar Urnatur – packa din ryggsäck och gå på tur genom det Östgötska landskapet med mål eller utgångspunkt Urnatur. – http://www.vatternevent.se/ erbjuder kajaking på Vättern och höghöjdsbana/zipline på Omberg! – Området här är kanonfin för cykelturer – turistbyrån i Hästholmen hyr ut några elcyklar – men det kan vara en bra att boka dem god tid i förväg!

treehotel