om oss
Urnatur HB är ett familjeföretag. Verksamheten utgår ifrån gårdarna Sjögetorp och Renemo.
Vi som driver Urnatur heter Håkan Strotz och Ulrika Krynitz. Vi bor här året om sedan ca 30 år och tar hand om gården med djuren och markerna runtomkring.
Håkan är jägmästare. Ulrika är skogsbiolog.
Etnobiologi, eller samspelet mellan naturen och människan, är vårt stora gemensamma intresse från första början kan man säga. Håkan med tyngdpunkt på överlevnad/bushcraft, jakt och fiske, och Ulrika mera åt hållet användbara vilda växter, särskilt med inriktning på träd. Ulrika är också mycket road av konst och formgivning och i butiken säljer vi bland annat en egen kollektion av inredningstextilier som Ulrika tagit fram – inspirerat av naturen förstås.
Håkan har själv byggt och timrat alla trädhus och andra hus och stugor här medan Ulrika har inrett dem. Vi har också drivit hantverksfestivalen ”Ragnarök” under ca 10 år med tyngdpunkt på gamla hantverkstekniker.
Varför vi nu driver en turismverksamhet är en lång historia. Men vi ser oss inte som ett hotell utan som inspiratörer och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter.
vår vision …
Natur och människans relation till naturen är den röda tråden i Urnaturs och gårdens verksamhet.
Precis som i gamla tider är gården basen i livet och verksamheten. Vi försöker vara så långt som möjligt självförsörjande och försöker att förstå gårdens komplexitet. Förr var biologisk mångfald en biprodukt av gårdens traditionella skötsel. Så är det inte längre, eftersom vi har frångått det gamla systemet. Detta har skett både lokalt och globalt med följden att vi nu ser en mycket stor minskning av antalet arter och individer.
Vad har hänt? Varför? Hur kan vi göra idag för att sköta gården för att bevara och maximera biologisk mångfald? Här på gården är vårt absoluta huvudfokus att försöka maximera den biologiska mångfalden. Kan man producera biologisk mångfald? Det är frågor vi ställer oss och som vi försöker få svar på och kommunicera.
Förutom skötseln av den egna gården, driver vi Urnatur, vårt egna paradis där även andra får möjlighet att uppleva svensk natur och ursprunglighet i form av ett traditionellt kulturlandskap. På Urnatur erbjuder vi även mindre konferenser, aktiviteter och events.
Urnatur Design är vår fina kollektion av naturinspirerade textilier och textila produkter i egen design.
I mån om tid antar vi dessutom med naturvårdsuppdrag, viss konsultverksamhet och håller gärna i föreläsningar.
Välkommen önskar Ulrika Krynitz & Håkan Strotz
och lite historia om gården …
Sjögetorps by består sedan tidigt 1800-tal av tre gårdar på tillsammans ca 117 ha och ett mantal. Vår fastighet ligger mellan de andra fastigheterna och är ca 40 ha och ¼ mantal.
Sjögetorps marker har brukats i tusentals år. På grannfastigheten har skafthålsyxor av grönsten hittats i en åker. Runt om i dagens betesmarker hittas både terrass odlingar och plockrösen från bronsåldern. Namnet Sjögetorp nämns under medeltiden och det första kartmaterialet är från 1639 då alla hus finns nere vid Visjön. 1785 storskiftades Sjögetorp och det första huset som flyttades ut var vårt boningshus och senare flyttades även granngårdarnas byggnader under tidigt 1800-tal. Det har alltid varit mycket aktivitet i Sjögetorp. Under 1800-talet fanns tre torp på markerna. Ett av torpen var ett Grenadgärdstorp, dvs en soldats bosättning. Såväl torparna som de självägande bönderna plöjde sina åkrar, körde gödsel, slog ängarna med lie, samlade löv på de hamlade träden och byggde trägärdesgårdar. På en av uddarna i Visjön har det brutits kvarnsten och en mindre tjärdal har uppförts. 1921 höjdes Visjön för vattenproduktion och 1923 inköptes en stenkross för vägens underhåll. Under 1930-talet fanns en tröskförening och 1944 drogs el fram till Sjögetorp. Den först traktorn anlände på 1950-talet och i slutet av 60-talet avstyckades den första sommarstugetomten, sommargästerna hade anlänt. Mjölkproduktionen upphörde helt i Sjögetorp när Helge och Dagmar på den västra gården upphörde med mjölkkor på 1990-talet.
Sjögetorps omgivningar har förändrats på liknade sätt som andra gårdar i södra Sverige. Arealen inägomark ökade fram till slutet av 1700-talet varefter skogen bredde ut sig allt mer. Under slutet av 1700-talet hade Sjögetorps tre gårdar tillsammans nästan 60 ha slåtteräng och ca 50 ha beten och endast ett fåtal hektar skog. Idag är andelen slåtteräng endast 2 ha, allt på vår fastighet och betena ca 25 ha. Skogen däremot har ökat till ca 76 ha varav huvuddelen yngre eller medelålders skog, dock finns en del äldre skog kvar huvudsakligen på vår fastighet. Anledningen till att vi har huvudsakligen äldre skog är att Olga Johansson, den tidigare ägaren var av den gamla stammens brukare som inte ansåg sig behöva slutavverka stora delar av skogen. När vi köpte gården 1993 hade även granngården i öster huvudsakligen äldre skog. Tyvärr har nu i stort sett all skog avverkats av de senaste ägarna. Även arealerna skogsbeten har förändrats radikalt. Under 1600-talet fanns nästan 90 hektar skogsbeten idag finns endast ca 3 ha kvar på vår fastighet. Slutsatsen är att endast vår fastighet idag har kvar alla naturliga ägoslag från Sjögetorps historia slåtterängar, naturbeten, skogsbeten och åkrar, samt dessutom både hamlade träd och trä-gärdesgårdar. Detta gör vår fastighet till en unik fastighet tillsammans med ett fåtal andra fastigheter runt om i landet som då ofta är natur- eller kultur reservat i det moderna Sverige.
och lite historia om bygden…
Området beskrivs av länsstyrelsen i Östergötland som ”övergångsbygden”:
skogseremitaget
en ort för eftertanke / eremitens bostad
Skogseremitaget i sig är en vision som har blivit verklighet: En plats för vila och eftertanke, men även en mötesplats där vänner kan mötas, minnen kan blötas och nya tankar och idéer kan födas…
Här, mitt i ute i Holavedskogen, kan du njuta av enkelhetens lyx och bo i egensinniga handtimrade stugor eller trädhus – utan el.
Sätt dig ner vid brasan och njut av ögonblicket. Fotogenlyktans dämpade belysning och doften av kokkaffe leder dig snart in i djupa samtal – långt bort ifrån vardagens stress.
Här är det naturen som är den röda tråden rakt igenom. Genomtänkt in i minsta detalj och med ett helhetstänkande och personlig prägel som inte lämnar någon oberörd. Dofter, smaker, svensk design, en enorm kunskapsbank inom traditionella hantverk och natur och inte minst en bedårande vacker natur inspirerar.
Vi lyfter även in naturen i matlagningen: Lammkött ifrån egen fåruppfödning och lokalt eller egenodlade grönsaker kombineras med vilda örter som vi plockar runt husknuten, bär, svamp, björksav…
Kom hit med ditt företag, styrelsen, dina utländska kundbesök, din förening eller ditt kompisgäng och upplev Sverige med alla dina sinnen.
I skogseremitaget kan vi ta emot upp till 27 personer fördelade på 6 stugor och 4 trädhus.
Vår konferenslokal ”plåtslottet” lämpar sig även för konferenser, fortbildningar, seminarier, föreläsningar…
Utnyttja våra kunskaper när du ändå är här. Gör fikat till en upplevelse genom att lära dig hur man gör upp eld med bara pinnar. Vi arrangerar olika aktiviteter.
Avslutningsvis kan du handla i vår butik och ta med dig minnen hem i form av finaste fårskinn, inredningstextilier och mattor eller andra produkter med vår egen design. Eller välj bland eremitagets favoriter: lyktor och fotogenlampor, skrubbhandskar till bastun…
Elden har en stor betydelse här. Här måste man elda med ved om det ska bli varmt i huset. Även bastun och badtunnan eldas med ved. Stearinljusen och fotogenlampor står för den enda belysningen. Redan i augusti blir nätterna bäckmörka igen och fotogenlyktan lyser upp för oss så att vi hittar tillbaka till stugan i mörkret. När/om vi lagar mat gemensamt så sker detta förstås också över öppen eld. Endast i storstugans lilla kök fuskar vi lite: här har vi en liten 12V glödlampa som drivs av solcellerna på badhustaket!
Även om det förstås finns mycket att se, göra och upptäcka i vår vackra omgivning, så hoppas vi att du tar dig tid att bara vara. Försök inte “fylla” tiden utan ta dig tid att lyssna på fåglarna, på skogen.
Lev i nuet. Kanske vill du följa med och plocka örter, se på när lammen skuttar omkring eller kattungarna busar. Låna en av våra båtar och ro ut på sjön, ta ett morgon- eller kvällsdopp, lyssna på rördrommen eller tranorna, plocka lite svamp som vi kan steka till maten…
Storstugan
Storstugan är inte så stor egentligen. Den är timrad efter ett litet 1600-tals torp i Östergötland. Alla övriga hus är byggda efter egna idéer- och med vilda kombinationer av gamla och nya tekniker och traditioner. Här i storstugan finns det lilla köket där vi tillagar maten på gasolkök. I storstugan finns en stor öppen spis. Här serveras middagen.
Badhuset
Att känna sig ren och fräsch är viktigt för vårt välbefinnande. Därför är badhuset det största av alla husen. Badhuset rymmer bl annat en vedeldad bastu som i sin tur ger värme åt två generösa tvättrum. Badhuset är byggd i stående timmer som gamla stavkyrkor men med plåttak och moderna solceller som driver vattenpump och soldusch. Utanför finns badtunnan- här kan man filosofera under stjärnornas tak till sent på natten.
Liksom i japanska badhus använder man sig i badhuset av pall, tvättlapp och hinkar med varmvatten. Nu kan ni dessutom prova våra nya solduschar…
Lindas dass
Varje hus i Sjögetorp har sin egen historia – detta dass inte minst: Korsvirkesdasset är byggd av två förbipasserande tyska vandringsgesäller: Linda, timmerman och Maxi som är keramiker.
Först grävde de upp leran ur dammen, blandade den med halm och gjorde egna tegelstenar som fick lufttorka. Sedan byggde Linda ett litet korsvirkeshus efter alla konstens regler och signerade det slutligen med ett lindblad istället för det traditionella hjärtat.
Plåtslottet
Medan de andra stugorna ligger samlade 500m ifrån gårdsdplanen uppe i skogen, ligger plåtslottet nedanför vägen: luftigt och ljust med utsikt över Visjön. Plåtslottet är vår möteslokal. Här har vi tillgång till el- så det går att använda t ex dataprojektor. Plåtslottet består av ett enda rum med en stor organisk murad spis i mitten – den enda värmekällan här. Här kan vi servera mat och ta emot ca 30 personer på dagskonferens. Även detta hus är byggd med stående timmer och ett plåttak som liknar en slipad kristall.
Hur skogseremitaget kom till
Urnatur är ett familjeföretag. När vi, Håkan Strotz, jägmästare, och Ulrika Krynitz biolog & formgivare, tillsammans köpte den lilla gården Sjögetorp 1993 hade vi inga planer på ett skogseremitage. Det var den vackra naturen som förde oss hit. Håkan arbetade som lärare på Ombergs naturskola medan Ulrika 1999 startade “Qualle”- en firma för textildesign.
Under sommrarna har vi under många år arrangerat en hantverksfestival som kallades för “Ragnarök”. Med starka gemensamma intressen för natur, hantverk, etnobiologi, överlevnad, design, självhushållning och matlagning mm växte projektet fram sakta men säkert.
Först i tankarna och sedan på plats.
Efter många års praktisk erfarenhet med kurser, seminarier, föreläsningar, kick-offer, utställningar, Ragnarök och andra events saknade vi allt mer sängplatser för övernattning.
Visst går det bra att unga grabbar sover i sovsäck i lövkojor under en överlevnadskurs.
Men vi ville kunna erbjuda en fantastisk naturupplevelse även till vår föräldrageneration som har krav på en bra säng – och till betongbarn som längtar ut till naturen men under trygga förhållanden. Självklart skulle det också finnas god mat inspirerad av vilda örter och lamm ifrån gården…
Året 2003 fälldes de första träden till det som skulle bli storstugan. Stormarna Gudrun (2005) och Per (2006) drabbade även oss: alla övriga hus är byggda av stormvirket som sågades upp på gården med hjälp av ett mobilt sågverk. Alla hus är både ritade och byggda från grunden av Håkan. Han brukar säga att han redan som barn tyckte det var roligt att bygga kojor och aldrig har slutat med det. Bara att kojorna blev större och mera avancerade med tiden…
Ulrika har bidragit med många idéer, detaljer och framför allt färg- och inredningsarbetet. Det blev ett samarbete mellan Yin och Yang. Och visst kan man hitta igen både mattor, gardiner och andra detaljer av egen design – som du sedan kan köpa med dig ifrån butiken…
Välkommen till en sagolik rik natur- och kulturbygd! med bland annat fågelsjön “Tåkern”, Vättern, Omberg och en omängd små fina naturreservat. Urnatur är medlem i Svenska ekoturistföreningen och godkända enligt “Naturens Bästa”.
Bokning och öppetider
Skogseremitaget öppnar i början på maj och stänger i slutet på september.
Allt boende måste förbokas. Vi har tio boendestugor/trädhus med 1-4 sköna bäddade sängar per stuga med plats för totalt 27 personer.
Alla stugor har en vedkamin (förutom lilla kråkslottet) och ingen el. Som privatperson kan du boka direkt online.
Som grupp (vänner, företag, föreningar, organisationer…) kan ni boka hela eremitaget.
Ni bör då vara minst 12 fullbetalande personer.
Vi ordnar även gärna olika spännande aktiviteter åt er i samband med boendet.
biologisk mångfald & naturbeteskött
utan betesdjur växer det öppna landskapet igen och den biologiska mångfalden minskar
Att vi i allmänhet bör minska vår köttkonsumtion drastiskt är vi alla överens om. Att vi helst måste sluta äta kött kanske däremot inte är sant. När det gäller naturbeteskött måste man tänka om, för äter du det så gör du faktiskt en god gärning! Förlust av biologisk mångfald är bredvid climate change det största globala hotet. Men dessa går hand i hand. Vi är inne i vad som kallas den sjätte massutrotningen av arter – tre fjärdedelar av alla arter på jorden riskerar att försvinna under de närmaste århundradena. Här i södra Sverige är de största problemen att det öppna kulturlandskapet växer igen och att gamla skogar avverkas. Många av våra hotade arter är knutna till dessa urgamla kulturmarker. Genom att slå gräset i slåtterängarna (som blir hö/vinterfoder till djuren) och låta beta våra gamla steniga hagmarker och halvöppna skogar kan vi aktivt bidra till att bevara den biologiska mångfalden just här!När du äter vårt lammkött så bidrar du alltså till att bevara det öppna kulturlandskapet på gården och den biologiska mångfalden.
Dessutom är köttet av finaste kvalitet. Lammen föds i april och slaktas i oktober. Hela sitt liv går de ute och betar de finaste örterna i våra vackra hagar och skogsbeten.
bioblitz Urnatur
En bioblitz är en intensiv period av biologisk inventering av ett specifikt område. Vanligtvis äger det rum under 24 timmar och involverar experter och amatörer, som inventerar alla levande organismer inom området.
Bioblitz i Urnatur genomfördes 1 juli 2016 och ligger nu som ett offentligt projekt på artportalen.
Alla kan gå in där och lägga till fler arter till listan!
här är länken till artportalen: https://www.artportalen.se/
Under bioblitzen – som ett slags startskott:
740 taxa inrapporterade varav 18 rödlistade arter
Kärlväxter (278) Mossor (41) Lavar (181)Svampar (30) Alger (3)Ryggradslösa djur (144)
Fåglar (53) Grod- och kräldjur (2) Andra däggdjur (5)Fladdermöss (1) Fiskar (2)
Rebecka le Moine rapporterar in till artdatabanken och sätter upp artlistan för att hålla oss uppdaterade.
foto: Robert Svensson för Skydda skogen
Vilken fantastisk insats! Tack till alla artexperter och alla andra medhjälpare som har medverkat i helgen med både stor kunskap och gott humör!
artlistan med Artnamn i pdf-format att ladda ner (2016-07-13)
Per Darell kollar efter mossor vid branten nedanför lilla trädhuset.
Här ser det ut att kunna vara en lovande miljö för lite annorlunda mossor. Foto: Johan Marand
Rödlistekategori Artnamn
NT Reliktbock
NT Ängsnätfjäril
NT Ängsmetallvinge
NT Bivråk
VU Stare
VU Rynkskinn
VU Sävsparv
VU Gråtrut
VU Kungsfågel
VU Klotgräs
NT Spillkråka
VU Liten blekspik
VU Kustskinnlav
VU Gulvit blekspik
DD Frostig asplav
VU Stjärnslinke
NT Gröngöling
VU Tornseglare
NT Backklöver
egna grönsaker
Målet är att från 1 juli varje år vara helt självförsörjande på grönsaker från egen odling. Innan dess kompletterar vi med köpta ekologiska grönsaker, men t ex egna jordärtskockor, salladslök och vissa kryddor har vi redan innan dess.
När vi ändrade vårt koncept till att gästerna fick laga maten själva i vårt utomhuskök – över öppen eld och med härodlade grönsaker som vi skördat ett stenkast från köket, trodde vi aldrig att det skulle bli en sådan succé. Visst är det lätt att bli hemmablind ibland, som t ex när man är bortskämd med goda, färska egenodlade grönsaker. Och visst är smaken inte jämförbar med det man köper som ofta har skördats halvmoget och transporterats långa vägar. Solmogna tomater, mangold, morötter och potatis i alla färger…
Dessutom blir tillagandet som ett äventyr i sig. Och ingen mat blir väl godare än den som lagas över öppen eld och äts ute…
”Ni tänker så annorlunda”
…är en kommentar vi har fått vid flera tillfällen. Men vi bara gör det varenda bonde gjorde förr i tiden:
Vi utgår från det som finns.
Vår gård Sjögetorp är basen i allt vi gör. I bondens forna landskap med sina beten, ängar och bondskog möter vi ett annat förhållningssätt än i det moderna samhället. Bonden brukade istället för att förbruka. På den tiden levde människan med jorden. Det är vad vi eftersträvar här! En helhetssyn och självhushållning med resurser.
Här i skogen finns råvaror av diverse slag för både husbyggnationer, gärdesgård och annat. Åkrar/vallar, beten och slåtterängar ger foder och bete till djuren, gödsel till trädgårdslandet och växthuset. Sol och ved används till energi…Gården är ca 40 ha stor. Ungefär hälften är skog och hälften är slåtterängar, åker och öppna betesmarker. Gården ligger vid sjön Visjön där vi också har tillgång till eget fiskevatten och badplats.
Idag är ekoturismen motorn i vår verksamhet. Inkomsten från turism ger oss möjligheten att behålla skogen med dess naturvärden samt till och med öka naturvärdena genom aktiv naturvård. Det vackra landskapet vi skapar gynnar både vårt eget och gästernas välbefinnande, men också djuren och växterna som har funnits här i en flertusenårig obruten hävd.
Sedan 50-talet har markanvändningen radikalt förändrats i Sverige. Landsbygden avfolkas fortfarande. Innan dess var jord- och skogsbruket den ekonomiska motorn för gårdens överlevnad. Idag kan små gårdar som Sjögetorp normalt inte längre överleva på traditionellt jord- och skogsbruk. Världen har förändrats. Vi måste helt enkelt tänka om. Urnatur kan vara ett exempel, förebild och inspiration för att det är möjligt att tänka i helt nya banor. Och vi vet att det finns förutsättningar och efterfrågan för många fler att bygga upp liknande verksamheter. Genom ekoturism kan vi både ha den vackra naturskogen och de öppna betesmarkerna kvar – och tjäna pengar på den!
konsultuppdrag
Urnatur engagerar sig även utanför våra egna marker där vi bland annat åtar oss konsultuppdrag att restaurera naturreservat. Vi samarbetar också aktivt med länsstyrelsen via länets naturvårdsråd och Östra Vätterbranternas biosfärområde.
Vi har bland annat genomfört ett naturvårdsprojekt i samarbete med Ödeshögs kommun:
Det har gått ut på att öka de redan höga naturvärden kring Visjön genom skapa bra förusättning för häckningar. Här har arboristen Johnny, Christer och Håkan byggt plattformar för fiskgjusar. De har omhamlat gamla fina hamlade askar och lindar och de har byggt och satt upp uggleholkar.