”vad gör ni på vintern?”

Många undrar vad vi gör på vintern när vi är stängda. Ifall vi bara ligger på sofflocket.
Förutom att det är då de flesta av husen är byggda, hemsidan uppdateras och man ska hinna ikapp med allt man inte hunnit med under sommarsäsongen,  så jobbar vi med naturvård – både här hemma och åt andra, t ex Länsstyrelsen. Här kommer några bilder från Renemolund där vi just nu röjer fram ett gammalt kulturlandskap, inägomark med grova ekar och skogsbete. Just eklandskapet är ju speciellt för Östergötland – just här ska det bli väldigt öppet så ekarna får mycket ljus och plats. Kommer att bli himla fint. Förutom att vildsvinen sorgligt nog har ställt till det. På nolltid har de plöjt upp stora delar av området som små supereffektiva grävmaskiner.
Det är kallt men härliga dagar nu – solen skiner på oss och det är alltid härligt att vara ute i skogen. Håkan hugger och jag drar ris…

Framför allt granarna och småbjörkarna är vi hårda på. Markerna har vuxit igen med mängder med björk som måste bort. Gamla grova björkar och roliga hagmarksbjörkar sparar vi. Åtminstone en del av dem.

Det är väldigt roligt att skapa och omskapa landskap – lite som en landskapsarkitekt. Beroende på hur det en gång har sett ut, eller om det är t ex torra eller fuktiga marker, så gynnar man olika träd och skapar på så vis ett varierande landskap med små ”rum” och hög biologisk mångfald. Döda träd och död ved lämnar vi förstås, fast tyvärr saknas det lite av den varan just här. Men det går ju att skapa lite död ved. Vi sparar också (oftast) snarare de roliga träden som är greniga och krokiga än träd som är raka och fina. De är mycket mer personliga och bidrar till skönhetsupplevelsen totalt.

Jämfört med att släppa in en stor maskin så tar det ju förstås längre tid att hugga för hand och dra ris. Men det är roligt och kreativt, man slipper gå till gymmet, man kommer ut, man känner att man lever (särskilt när man i sista sekund hoppar undan från fallande trän…), man får inga körskador på markerna (räcker gott med vildsvinens skador här). Och man får det som man vill ha det. Bara fördelar.

Här kan man tydligt se hur landskapet en gång har sett ut. Med fristående ekar som kunnat breda ut sina kronor. De senaste 50 åren har markerna visserligen betats lite men ändå vuxit igen väldigt mycket. Under den tiden har alla små björkar och granar kommit upp som nu röjs bort successivt. Smågranar och grantoppar kommer att användas till gärdesgård.

…nu ligger det risigt till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.