solenergi

Solenergi hos Urnatur

 

Solens energi i form av fotosyntesen är en förutsättning för gårdens odlingar och skog. Men hos oss producerar den nu även el och varmvatten. En smart ekonomi som dessutom ger en skön känsla av oberoende – som att elda sin egen ved för att värma huset.
Vi har nu snart testat det mesta inom solenergi – här en liten överblick som vi hoppas kan vara inspirerande :)

Den första solcellen för elproduktion (till vänster) och vakuumrör för att värma vatten (till höger) installerade vi för över 10 år sedan på badhustaket uppe i Skogseremitaget. Detta gjorde anläggningen helt autonom från övriga samhället. En bra känsla – och dessutom sparade vi en massa pengar eftersom vi inte behövde dra fram en elkabel genom hela skogen. Solcellen driver ett 12 V system med ett stort batteri för att kunna lagra el. På så vis klarar vi att pumpa vatten till badtunnorna och duscharna från april till oktober. Solcellen ger oss även lyse i köket till storstugan.

Nästa steg för ca 5 år sedan var att installera plana solfångare på vårt boningshus för att värma vatten. Vilken fantastisk sak! Sedan dess behöver vi aldrig elda med ved från mitten av april till mitten av oktober. Soliga dagar även innan april. Solen ger all den värme som behövs till duschen och för att hålla huset varmt.

solenergi

Vårt senaste projekt var att hösten 2016 installera ca 100 m2 solceller på vår nya maskinhall.
Ny teknik och gammalt kulturlandskap i kombination ;)
Vi hoppas nu bli nästan helt självförsörjande på el. Åtminstone under vår säsong (april – oktober) kommer vi att vara det. Solcellerna beräknas ge ca 15000 kWh per år.
Efter stöd från staten till solceller (30% ) kostade hela anläggningen oss ca 125000 kr. Vi sparar ca 12000 kr per år vilket innebär att anläggningen är betald efter 10 år och därefter tjänar vi pengar varje år i minst 10 år till. Inte illa…

solpanel

Solen är fantastisk!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.