木漏れ日 – komorebi: ljus som silar ner genom trädkronorna

Gabriele Kubo,

tysk floristmästare, bosatt i Japan sedan många år, kom till Urnatur under juli månad som artist in nature för att skapa ett ”blombord” i skogen.
Att interaktivt arrangera blommor direkt i naturen har länge varit Gabrieles dröm. Men skogens ljus- och skuggspel fascinerade Gabriele. Istället för att ge bordet ett namn fick därför hela platsen namnet Komorebi – 木漏れ日, ett unikt japanskt ord för fenomenet av ”ljus som silar ner genom trädkronorna”.

Ett så vackert ord. Jag ser ljusspelet i skogen med nya ögon och undrar varför inte ett motsvarande begrepp finns i andra språk.

 

 nu ska det bli picknick vid komorebi – här dekorerad med höstanemoner[/caption]

木=ki ( träd, skog)
漏=moreru ( falla/flyta/rinna igenom)
れ=re ( utan betydelse)
日=hi ( dagen, stunden just nu)

Skogens ljus är i ständig förändring

Som små spotlights lyser solen upp en liten fläck mossa, för att genast omärkligt långsamt vandra vidare. Här är inget beständigt. Ljuset med sina skuggspel. Speglar av plåt ligger på bordet som fångar upp ljus och skuggor. Här vid det lilla japanskt inspirerade låga bordet kan man komma i ögonhöjd med mossorna och allt annat som växer på skogens mark.

Vid invigningen har Gabriele låtit en yta vara öppen jord. På frågan varför förklarade hon att det måste finnas en ”open space”. En plats där naturen själv får bestämma vad som ska hända med den. Det tyckte jag var en härlig tanke.

Interaktivt bord

Gabriele har verkligen skapat en unik mötesplats mitt i skogen.
Men precis som ljuset som silar genom trädkronorna är i ständig förändring, kan även bordet förändras. Komorebi är en kreativ plats och alla våra gäster är inbjudna att ta del att sköta om bordet (och vattna det om det behövs…), dekorera och förstås använda bordet. Genom att sätta blommor eller gräs i de små nerstuckna vaserna kan man lätt och snabbt ändra bordets karaktär och platsens känsla.

The rest is left to your phantasy.

Klockan 12.30 kommer komorebi att vara där under sommaren om du har tur och solen inte är skymd av moln.
Hoppas du också kommer :)

Med bilder av Susann Probst & Yannic Schon (alias Krautkopf)

Se deras blogginlägg här med fler fina bilder:

http://kraut-kopf.de/waldpoesie/

2 Comments

 • Hej
  Vilket fantastiskt ställe!
  Jag kan intresse på hemsidan om erat boende?
  Finns det tillgängligt nu på hösten el hur funkar det? Samt ser på Instagram att ni kört yoga. Har ni retreats hos er.
  Med vänlig hälsning,
  Frida

  Reply
  • Hej Frida
   Tack :)
   Nu I höst har vi några skogsnätter som man kan boka i september/oktober – då ingår 2-rätters middag och bastu/badtunna. Vi har lite yoga retreats, bland annat nästa år 30.juli 5 dagar med john Scott. Kommer även att ha skogsretreat med skogsbad.

   Reply

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.