ogrässoppa på skärtorsdag

Skärtorsdagen heter i Tyskland ”gröntorsdag”. Gründonnerstag. Och då ska man äta en soppa på nio vilda örter. Nio är en magisk siffra. 3 är heligt (treenigheten) – och då måste ju 3×3 vara ännu bättre! Det är inte så noga med exakt vilka örter det ska vara. Det kan ju skilja sig från ort till ort och år till år vad man hitta. Bor du norrut eller söderut – är påsken sen eller tidig, har det varit en lång vinter eller har våren kommit tidigt?
Så idag blev det soppa med späda små örter – och den blev faktiskt magiskt god! Till och med lilla Idris älskade den!
Jag hittade: ramslök, nässlor, kirskål, jordreva, maskrosblad, tussilago, röllekablad, tusensköna och dansk körvel.

ingredienser – 4 små portioner:
1 lök
smör
1 potatis
1 msk mjöl
1 liter grönsaksbuljong
3-4 nävar av 9 olika vilda örter

grädde om man vill

Hacka löken och stek löken i smör. Skär potatis i tärningar och fräs på den lite. Tillsätt mjöl och rör om. Tillsätt kall buljong och de sköljda örterna. Koka upp allt tillsammans och låt koka i 5 minuter. Mixa slät i mixer. Tillsätt eventuellt grädde. Dekorera med några fina blommor eller blad. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.