timmerkullen

Här kommer en tidig vårhälsning med bilder från Urnaturs senaste projekt:

Timmerkullen

Timmerkullen är ett nytt utflyktsmål för våra gäster! Mera vilt än våra brukade ängs- och hagmarker och skogsbeten känns naturen här ute på lilla ön i kärret och vägen dit kan vara äventyrlig. Beroende på årstid och väder kan det därför behövas gummistövlar att ta sig hit med torra fötter. 

Jag bara älskar stämningen här ute. Lite skandinavisk djungelkänsla – ja det är min högst personliga beskrivning. 
Fast skenet bedrar. Det som känns som Urnaturs vildmarker är egentligen urgammal kulturmark. Här ute på lilla ön stod det för ca 100 år sedan nämligen ett litet torp, timmerkullen, som kan ses på gamla kartor. Den kunnige kan fortfarande se rester av gammal åker med odlingsrösen och rester av torpets murstock. När vi tog över gården fanns fortfarande också rester av en gammal ängslada som Håkan har ”räddat” och lappat ihop. I höstas flyttade vi dit lilla timmerstugan som har timrats på Urnaturs skogskurser under de senaste två åren. Det är därför den är grånad nertill! Fast det egentligen var meningen att den skulle blitt en bastu från första början ;)  

Tibast

Men nu kan man alltså strosa dit och om vädret är besvärligt kan du söka skydd här från regn och blåst. Speciellt med timmerkullen är att det växer massor med tibast – som just nu är på väg att slå ut. Tibast är en av de absolut tidigaste vårblommorna och viktig för många tidiga insekter. I betet hemma blir tibasten gärna avbetad av djuren och försvinner därför på sikt medan den här på ön, eller tibastön som jag också kallar timmerkullen för, är fredad från betesdjur.

Ta med dig fikakorgen och gör upp en eld i stugans vedspis om det är rått och kyligt. Njut av lugnet, tibasten och djungelkänslan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.