Skogseremitaget

 Eremitage
en ort för eftertanke, eremitens bostad

Vad är skogseremitaget?

Skogseremitaget är en del av Urnatur.
Vi särskiljer det vi kallar för skogseremitaget eftersom det ligger avsides – en 500m promenad upp till skogen.
Det är här uppe alla stugor för övernattning finns. Hit kan du inte  köra med bilen.
Så packa gärna litet eller i ryggsäck så blir det enkelt att transportera upp till stugan.
Om du/ni har mycket packning så kan vi hjälpa till att köra upp bagaget med fyrhjulingen.
I skogseremitaget finns det varken el eller internet.
Är det kallt i stugan får du tända eld i kaminen, är det mörkt får du tända ljus & lykta.

Hur långt är det från parkeringen till skogseremitaget
500m promenad på grusväg. Det går inte att köra upp till skogen med bil, så packa lätt, gärna i liten ryggsäck.
…men skulle det behövas hjälper vi gärna till med transport av personer eller bagage.

Jag har aldrig gjort upp en eld
inga problem! Vi hjälper gärna till och visar hur du ska gå tillväga.
Vid genomgången kl. 17.00 kommer vi att visa hur man tänder lyktorna och gör upp en eld i kaminen.
Är det kallt ute så kommer vi att förelda i stugorna.
Det är liksom tanken att du ska få med dig den kunskapen hem.

Vad behöver jag ta med mig?
Inte mycket faktiskt!
Tandborste, badkläder, bra skor och friluftskläder så du kan gå genom blött gräs eller skogsmark och sitta vid en rökig brasa.
För säkerhets skull en regnjacka och en varm tröja.
Andra bra att ha saker: fiskespö, ficklampa, tofflor, anteckningsbok, en bra bok att läsa, kamera…

Frukost
Frukostbuffet ingår alltid i priset och serveras 9.00-10.00 nere vid sjön i plåtslottet
med bland annat hembakat surdegsbröd och chaga.

Betalning
Allt bokas och betalas i förskott direkt via hemsidan (under boka)
Har du vägarna förbi och vill boka samma dag?
Då kan du – om plats finns – betala direkt här i butiken.
Det går också bra att betala med kort eller swish.
Vill du ha öl eller vin till maten så tillkommer det och betalas vid avresan i butiken.

När är butiken öppen
Efter frukosten är butiken öppen mellan 10-11.00. Här kan du även hitta fina minnen att köpa med dig hem.
Vi säljer naturinspirerade textilier med egen design, fårskinn från gårdens får och lite bra att ha saker för skogsliv,
beprövade stormlyktor, bra knivar, härliga tvålar…

Hundar & Husdjur
Tyvärr tillåter vi inga hundar eller husdjur i stugorna

Ekologiskt
javisst!

Toaletter och Duschar
I skogseremitaget och vid plåtslottet finns det flera urinseparerande toaletter.
Nere vid gården finns även en WC samt en dusch.
Uppe i skogen finns det tre duschar. Vattnet värms med solenergi. Är det ingen sol så finns det backup med gasol.

Internet & El
Det finns wifi och internet i plåtslottet.
El för att ladda t ex mobiler finns också i plåtslottet.
Däremot finns det ingen el i skogseremitaget.

 karta-skogseremitaget.indd

Välkommen till

SKOGSEREMITAGET

 

”…skogseremitaget går inte att beskriva med ord – det måste ses och upplevas” Det är den stående kommentaren ifrån tidigare gäster som lyriskt kommer tillbaka med kollegor, familj eller vänner.

Skogseremitaget i sig är en vision som har blivit verklighet: En plats för vila och eftertanke, men även en mötesplats där vänner kan mötas, minnen kan blötas och nya tankar och idéer kan födas…
Här, mitt i ute i Holavedskogen, kan du njuta av enkelhetens lyx och bo i egensinniga handtimrade stugor eller trädhus – utan el.

Sätt dig ner vid brasan och njut av ögonblicket. Fotogenlyktans dämpade belysning och doften av kokkaffe leder dig snart in i djupa samtal – långt bort ifrån vardagens stress.

 

Här är det naturen som är den röda tråden rakt igenom. Genomtänkt in i minsta detalj och med ett helhetstänkande och personlig prägel som inte lämnar någon oberörd. Dofter, smaker, svensk design, en enorm kunskapsbank inom traditionella hantverk och natur och inte minst en bedårande vacker natur inspirerar.

Vi lyfter även in naturen i matlagningen: Lammkött ifrån egen fåruppfödning och lokalt eller egenodlade grönsaker kombineras med vilda örter som vi plockar runt husknuten, bär, svamp, björksav…

Kom hit med ditt företag, styrelsen, dina utländska kundbesök, din förening eller ditt kompisgäng och upplev Sverige med alla dina sinnen. Ni bokar hela anläggningen och är därmed garanterat ostörda.
I skogseremitaget kan vi ta emot 6-17 personer fördelade på fem boendestugor och två trädhus.
Vår konferenslokal ”plåtslottet” lämpar sig även för dagskonferenser, fortbildningar,
olika aktiviteter, seminarier, events, föreläsningar…

Utnyttja våra kunskaper när du ändå är här. Gör fikat till en upplevelse genom att lära dig hur man gör upp eld med bara pinnar. Vi arrangerar olika aktiviteter, som skogsspa och gästabud där vi tillsammans (beroende på årstid) lagar spännande mat som t ex fisk i kokgrop, kräftfiske med kräftskiva följande dag eller helgrillat lamm…

Avslutningsvis kan du handla i vår butik och ta med dig minnen hem i form av finaste fårskinn, inredningstextilier och mattor eller andra produkter med vår egen design. Eller välj bland eremitagets favoriter: lyktor och fotogenlampor, skrubbhandskar till bastun…

 

Elden har en stor betydelse här. Här måste man elda med ved om det ska bli varmt i huset. Även bastun och badtunnan eldas med ved. Stearinljusen och fotogenlampor står för den enda belysningen. Redan i augusti blir nätterna bäckmörka igen och fotogenlyktan lyser upp för oss så att vi hittar tillbaka till stugan i mörkret. När/om vi lagar mat gemensamt så sker detta förstås också över öppen eld. Endast i storstugans lilla kök fuskar vi lite: här har vi en liten 12V glödlampa som drivs av solcellerna på badhustaket!

 

Även om det förstås finns mycket att se, göra och upptäcka i vår vackra omgivning, så hoppas vi att du tar dig tid att bara vara. Försök inte “fylla” tiden utan ta dig tid att lyssna på fåglarna, på skogen.
Lev i nuet. Kanske vill du följa med och plocka örter, se på när lammen skuttar omkring eller kattungarna busar. Låna en av våra båtar och ro ut på sjön, ta ett morgon- eller kvällsdopp, lyssna på rördrommen eller tranorna, plocka lite svamp som vi kan steka till maten…

 

Storstugan
Storstugan är inte så stor egentligen. Den är timrad efter ett litet 1600-tals torp i Östergötland. Alla övriga hus är byggda efter egna idéer- och med vilda kombinationer av gamla och nya tekniker och traditioner. Här i storstugan finns det lilla köket där vi tillagar maten på gasolkök. I storstugan finns en stor öppen spis. Här serveras middagen.

Badhuset
Att känna sig ren och fräsch är viktigt för vårt välbefinnande. Därför är badhuset det största av alla husen. Badhuset rymmer bl annat en vedeldad bastu som i sin tur ger värme åt två generösa tvättrum. Badhuset är byggd i stående timmer som gamla stavkyrkor men med plåttak och moderna solceller som driver vattenpump och soldusch. Utanför finns badtunnan- här kan man filosofera under stjärnornas tak till sent på natten.
Liksom i japanska badhus använder man sig i badhuset av pall, tvättlapp och hinkar med varmvatten. Nu kan ni dessutom prova våra nya solduschar…

 

 

Lindas dass
Varje hus i Sjögetorp har sin egen historia – detta dass inte minst: Korsvirkesdasset är byggd av två förbipasserande tyska vandringsgesäller: Linda, timmerman och Maxi som är keramiker.
Först grävde de upp leran ur dammen, blandade den med halm och gjorde egna tegelstenar som fick lufttorka. Sedan byggde Linda ett litet korsvirkeshus efter alla konstens regler och signerade det slutligen med ett lindblad istället för det traditionella hjärtat.

Plåtslottet
Medan de andra stugorna ligger samlade 500m ifrån gårdsdplanen uppe i skogen, ligger plåtslottet nedanför vägen: luftigt och ljust med utsikt över Visjön. Plåtslottet är vår möteslokal. Här har vi tillgång till el- så det går att använda t ex dataprojektor. Plåtslottet består av ett enda rum med en stor organisk murad spis i mitten – den enda värmekällan här. Här kan vi servera mat och ta emot ca 30 personer på dagskonferens. Även detta hus är byggd med stående timmer och ett plåttak som liknar en slipad kristall.

Hur skogseremitaget kom till
Urnatur är ett familjeföretag. När vi, Håkan Strotz, jägmästare, och Ulrika Krynitz biolog & formgivare, tillsammans köpte den lilla gården Sjögetorp 1993 hade vi inga planer på ett skogseremitage. Det var den vackra naturen som förde oss hit. Håkan arbetade som lärare på Ombergs naturskola medan Ulrika 1999 startade “Qualle”- en firma för textildesign.
Under sommrarna har vi under många år arrangerat en hantverksfestival som kallades för “Ragnarök”. Med starka gemensamma intressen för natur, hantverk, etnobiologi, överlevnad, design, självhushållning och matlagning mm växte projektet fram sakta men säkert.
Först i tankarna och sedan på plats.

Efter många års praktisk erfarenhet med kurser, seminarier, föreläsningar, kick-offer, utställningar, Ragnarök och andra events saknade vi allt mer sängplatser för övernattning.
Visst går det bra att unga grabbar sover i sovsäck i lövkojor under en överlevnadskurs.
Men vi ville kunna erbjuda en fantastisk naturupplevelse även till vår föräldrageneration som har krav på en bra säng – och till betongbarn som längtar ut till naturen men under trygga förhållanden. Självklart skulle det också finnas god mat inspirerad av vilda örter och lamm ifrån gården…
Året 2003 fälldes de första träden till det som skulle bli storstugan. Stormarna Gudrun (2005) och Per (2006) drabbade även oss: alla övriga hus är byggda av stormvirket som sågades upp på gården med hjälp av ett mobilt sågverk. Alla hus är både ritade och byggda från grunden av Håkan. Han brukar säga att han redan som barn tyckte det var roligt att bygga kojor och aldrig har slutat med det. Bara att kojorna blev större och mera avancerade med tiden…

Ulrika har bidragit med många idéer, detaljer och framför allt färg- och inredningsarbetet. Det blev ett samarbete mellan Yin och Yang. Och visst kan man hitta igen både mattor, gardiner och andra detaljer av egen design – som du sedan kan köpa med dig ifrån butiken…

Välkommen till en sagolik rik natur- och kulturbygd! med bland annat fågelsjön “Tåkern”, Vättern, Omberg och en omängd små fina naturreservat. Urnatur är medlem i Svenska ekoturistföreningen och godkända enligt “Naturens Bästa”.

Bokning och öppetider
Skogseremitaget öppnar i början på april och stänger i slutet på oktober. Allt boende måste förbokas.
Vi har åtta boendestugor/trädhus med 1-4 sköna bäddade sängar per stuga. Alla stugor har en vedkamin och ingen el. Som privatperson kan du boka in dig på någon av våra eremithelger  eller vårt sommarboende. Numera kan du även boka direkt online.
Som grupp (vänner, företag, föreningar, organisationer…) kan ni boka hela eremitaget.
Ni bör då vara minst 8 personer och max ca 20 personer.
Vi ordnar även gärna olika spännande aktiviteter åt er i samband med boendet.

En kommentar

  • Hur många får plats i trädhusen? Vad kostar det per natt?
    Hur bokar man?

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.