rewild – you are nature!

Skogen i fokus 

 – klimat – biologisk mångfald – kultur – sociala värden – välbefinnande – slöjd – medicin – mat…

Men skogen är också i fokus mer än någonsin förut. Den ska räcka till för mycket. Alla drar och sliter i den. Skogsindustrierna vill ha sin råvara och nu hävdar vissa att man ska hugga ner den för klimatets skull. Biobränsle ska den också bli. Och efter den har tagits ner ersätts den med granplanteringar. Artfattiga monokulturer som egentligen inte skulle få kallas för skog eftersom de inte har mycket gemensamt med de naturliga boreala skogsekosystemen. Men det är en annan historia!

gärdesgård 

Traditionellt stängsel med bara naturmaterial – både vackert och praktiskt!
Under lördagen lär du dig grunderna i hur man bygger en östgötsk eller småländsk gärdesgård av granslanor, grangrenar och enestakar. Du lärd dig hur man  vrider vidjor, och lär dig förstå “systemet”. Sen är det bara att sätta igång hemma! 

Håkan har byggt ca 4 km gärdesgård på Urnatur. Nu ska vi bygga gärdesgård kring lilla torpet i Renemolund.
Håkan lär ut tips och trix hur man värmer och vrider vidjor, klyver slanor samt hur man bygger rak gärdesgård, hörn och svängar på gärdesgård.
Inga förkunskaper krävs.

datum: 25/4 2020
tid: 10.00 -17.00
pris: 1500,- 

gärdesgård

 fortsättning – dag 2:

På söndag bygger vi grindar
– hur löser man svåra passager? 
– hur och var får man tag på bra material?

Samtidigt fortsätter vi med att bygga gärdesgården om tid finns.

 

datum: 26/4 2020
tid: 10.00 -17.00
pris: 1500,- 

bark – en bortglömt resurs

Sällan tänker man på bark som en resurs. Och ännu mindre som en delikatess. Ändå har den varit så viktig! Dock har barken fått en stämpel av illasmakande nödföda under gamla tiders svältperioder.
Men nu får den sin revansch. Detta blir lite av nördarnas sammankomst. Vi kommer att visa hur man gör supergott och nyttigt barkmjöl av tallbark och bakar barkbröd tillsammans.
 
Inga förkunskaper krävs.

datum: 6/6 2020
tid: 10.00 -17.00
pris: 1500,- 

Vilda ätliga örter

Maj – den roligaste tiden att samla vilda växter!
Nu är utbudet av vilda primörer kanske som störst och det är bara att ta för sig. Gratis, vackert och dessutom så nyttigt!
Vi går ut i trädgård, skog och mark och plockar blommor, skott, skogens örter och ”ogräs”…
 
Tillsammans lagar vi en måltid över öppen eld utifrån det vi hittar.
 
Inga förkunskaper krävs.

 

 

datum: 17/5 2020
tid: 10.00 -17.00
pris: 1500,- 

skogsbad

Skogen är rymdens motsats: full av dofter och ljud och – där är man aldrig ensam! Vi lever i kunskapens värld. Men för denna dag ska vi nu helt koppla bort all kunskap och bara uppleva skogen med alla våra sinnen. Uppleva den som  bara barn kan göra annars. Det blir som att själen får ta ett bad. Något som alla borde unna sig då och då. Som djuren i skogen kommer vi att lyssna in, vädra, röra oss tysta och försiktiga – och ha roligt tillsammans. 

datum: 6/6 2020
tid: 10.00 -17.00
pris: 1500,- 

Vi som leder skogsdagarna, om inte annat angett, är:

Håkan Strotz är utbildad jägmästare och ägare av Urnatur. Håkan har byggt hela skogseremitaget i princip helt själv. Till det har han använt timmer från gården. Håkan har också ett stort intresse och kunskaper inom skogshistoria, överlevnad, jakt och fiske och en mängd olika hantverkstekniker. Ulrika Krynitz är skogsbiolog, örtpedagog och formgivare och ägare av Urnatur. Ulrika är väldigt intresserad av vilda ätliga – och medicinalväxter, och gärna lite udda saker. Ulrika har inrett stugorna och står för den mesta matlagningen för grupper som kommer hit. 

lunch

      • För att spara tid gör vi matsäck vid frukosten som vi tar med oss till lunchen (mackor, ägg, frukt). Vi fixar termos med te och kaffe och lite fika. Undantaget är kursen “vilda växter” då vi gemensamt lagar all mat ute (förutom frukosten). OBS: Ifall du bara bokar kurs utan övernattning så tar du med egen lunch (undantag vilda växter) !! Vi fixar termos med te och kaffe och lite fika.